Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Forward Live

Lemezbemutató Djabe koncert a Miskolci Szimfonikus Zenekarral

2015. október 09. - Harman

A Djabe zenekar 2015-ben ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját. Az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas zenekar eddig a világ 42 országában lépett fel, és szerepelt sikerrel. Itthon a fúziós jazz / világzene műfaj első számú képviselőjének számít.

Az együttes a huszadik jubileumát eddigi legnagyobb projektjével ünnepeli meg. Legújabb albumukat, a Miskolci Szimfonikus Zenekar részvételével készült Forwardot élőben mutatják be az ország legrangosabb hangversenytermében, a Művészetek Palotájában november 10-én. A koncerten a Djabe mellett természetesen ott lesznek a miskolci szimfonikusok is, valamint a világ legjobb tar művésze, Malik Mansurov, aki az album felvételein is közreműködött.

djabe_mszz_2015.jpg

A felkészülés a Müpa koncertre már korábban elkezdődött. A Djabe és a Miskolci Szimfonikus Zenekar nagy sikerrel tartotta meg az ősbemutatót október elsején Miskolcon, a Művészetek Házában. A Forward hangzása végre élőben is kiteljesedhetett a közel 60 főnyi szimfonikus zenekarral.

A grandiózus Djabe projekt első felvonása kitűnően sikerült, köszönhetően nem utolsósorban a zenészek közötti kölcsönös tiszteletnek és megértésnek, valamint a Hamburgból hazahívott Reményi József karmester kitűnő munkájának. A Forward album darabjain kívül szimfonikus előadásban szólaltak meg a Jégvilág, a Téli Hortobágy, a Clouds Dance, a First Step, a Butterfly, a Dark Soup, és a Ház a dombtetőn című, méltán közismert Djabe kompozíciók is.

A koncert elején, még a szimfonikusok bevonulása előtt, a Djabe régebbi klasszikus számaival melegítette be a közönséget. Elhangzott a Táncolnak a kazlak, a Kilinama és a Take A Deep Breath. A Hajdúböszörményi utcarészben az est vendége, Mótyán Tibor tablás virtuóz szólókkal válaszolt Barabás Tamás fergeteges basszusgitár játékára.

November 10-én a Müpában ismét előadják a miskolci koncert anyagát. Az élmény valószínűleg még komplexebb lesz Malik Mansurov tar művész közreműködése nyomán. A tar ősi azerbajdzsáni hangszer, melyet a gitár egyik autentikus változatának is felfoghatunk. Az Égerházi Attila és Barabás Tamás vezette formációval rendszeresen dolgozó Steve Hackett azt nyilatkozta Mansurovról, hogy játéka olyan, mintha John McLaughlint ötvöznénk Ravi Shankarral.

Malik Mansurovon kívül a koncertnek lesz egy másik vendége is, aki szintén játszott a Forward albumon. Mótyán Tibor tablás 20 éve rabja a hindusztáni klasszikus zenének. Hortobágyi László zeneszerző mellett olyan neves indiai mesterektől tanulhatott, mint  Vinode Pathak, és Abhijit Banerjee, akik révén megismerhette a tála rendszer egyedülálló ritmikai világát.

A Djabe hangzása az elmúlt 20 évben folyamatosan tökéletesedett, és a világ számos pontján a magyar zenei minőség reprezentánsává vált. A lemezbemutatón a Müpa közönsége ismét meggyőződhet a zenekar tagjainak világviszonylatban is elismert virtuozitásáról.

djabe_miskolci-szimfonikus-zenekar_2015.jpg

Djabe - Forward Live
Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2015. november 10.
este 8 óra

Az előadás során közreműködik
a Miskolci Szimfonikus Zenekar,
Vezényel: Reményi József 

Banai Szilárd – dobok
Barabás Tamás – basszusgitár,
Égerházi Attila – gitár,
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének,
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek.

Vendég zenészek:

Malik Mansurov – tar
Mótyán Tibor – tabla

djabe_egerhazi_2015.jpg
A Forward című album bemutatása:

A Djabe zenekar eddigi legnagyobb vállalkozásáról Égerházi Attila, a zenekar vezetője így nyilatkozott:

„A Djabe zenekar elmúlt 20 évében mindig úgy éreztük, hogy az aktuális stúdió lemezünk az addigi munkásságunk legjelentősebb darabja. Visszatekintve, szakmai szempontból ez így is volt. A Forward mégis különleges ebből a szempontból. 2013-ban elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen, egyenrangú félként közreműködik egy szimfonikus zenekar. Nagy örömünkre sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.”

A Djabe új albuma azonban nem csak a szimfonikus hangzástól különleges, hanem a zenekar minden tagja tudása és zeneisége legjavát adja. Barabás Tamás, aki a kompozíciók nagy részét jegyzi és a szimfonikus részeket is írta, basszusgitár játékával bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják az egyik legjobb előadónak ezen a hangszeren, az egész világon. Kovács Zoltán zongoristától megszokhattuk a nagyszerű és izgalmas billentyűs játékot, most azonban ő is többel járult hozzá a Forward sikeréhez, hiszen ő hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat a felvételen. Kovács Ferencre jellemző, hogy trombitán és hegedűn is kiválót alkot. Erről a Forwardon is meggyőz bennünket.  Banai Szilárdot nem csak a ritmikai alapokért, hanem muzikális teljesítményéért is érdemes megemlítenünk. Égerházi Attila ezúttal kompozícióival a régebbi Djabe hangzásvilágot hozta vissza. Akusztikus és elektromos gitárhangzásai is figyelemreméltóak.

Dancsó Ádám 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr267952728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása