Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

THRAKBOXX

King Crimson - THRAK 12CD+2DVD+2VD (Limited Edition Box Set) (Discipline Global Mobile / 2015)

2015. november 19. - Harman

Húsz évvel a megjelenése után ismét kiadásra került a zenei mérföldkőnek számító THRAK album. A King Crimson egyik kiemelkedő mesterművét 2015-ben egy 16 lemezes box set formájában dobták piacra az alkotók.

king_crimson_thrak.jpg

A zenekar tagsága az 1994 és 1997 között tartó „dupla trió” korszakban hatfősre duzzadt. A ’80-as években megismert új hullámos - gamelános felállás, vagyis a korábbi Robert Fripp gitár, mellotron - Bill Bruford dob - Adrian Belew gitár, ének - Tony Levin basszusgitár, Chapman Stick, vokál kvartett formáció Pat Mastelotto személyében kiegészült egy második ütőssel. Levin mellé pedig felsorakozott még Trey Gunn, aki Crimsonban a Chapman Stick mellett Warr gitáron is játszott és vokálozott.

A 2015 novemberében megjelent limitált példányszámú díszdoboz 12 CD-n, 2 DVD-n és 2 Blu-rayen a korszak összes stúdiófelvételét feldolgozta, valamint a korábban kiadott koncertfelvételek mellett még egy rakat ritkaságot, érdekességet, alternatív változatot is tartalmaz.

I/a. THRAK

A zászlóshajó természetesen a címadó lemez, a korszak egyetlen stúdióalbuma. Az 1995-ös THRAK eredeti keverése, a 2002-es remaszter változatban, háromféle hanghordozón (CD, DVD-A, BD-A) is megtalálható a boxban. Mindegyik gyönyörűen szól. Kortalan, maradandó alkotás, tartós értéket képvisel. A zenéről ez esetben nem is érdemes külön értekezni. Egyrészt alapmű. Másrészt, akinek ezt magyarázni kell, annak felesleges magyarázni.

I/b. THRAK 2015

A korszakalkotó anyag egy vadonatúj, 2015-ös újrakevert, újrameszterelt változatban (CD, DVD-A, BD-A) is helyet kapott a dobozban. Utóbbit ezúttal nem Steven Wilsonnal készítette Fripp, hanem Jakko Jakszyk multi-instrumentalista zsenivel, jelenlegi crimsonos zenésztársával, de a végeredmény ez esetben sem hagy kívánnivalót maga után. Ahol szükséges, ott brutálisan megdörren, ahol pedig a finom részeknek kell érvényesülni, ott minden apró finomság hangsúlyosan jelen van.

Az 5.1-es DTS-HD Master Audio hangsávon, tehát a nagyfelbontású surround változatban igen bátran használták ki a rendelkezésre álló teret. Egy megfelelő minőségű hangrendszer hangszórói között ülve, a hallgatót a szó szoros értelmében körülfonja a zene szövete. Megkockáztatandó, hogy az összes eddigi King Crimson BD-Audio újrakiadás közül a THRAK szól a legjobban.

II. Maximum VROOOM

Az időrendben első anyag 1994 májusában került rögzítésre. A Maximum VROOOM CD első hat trackje az 1994-es VROOOM minialbum dalait tartalmazza. A korong hátralévő részében pedig a VROOOM session-felvételeiből kaphatunk válogatást. A hosszú ideje elérhetetlen EP újbóli kiadása önmagában is hiánypótló, ebben a formában viszont már valódi szenzációnak, a komoly gyűjtők és vájtfülűek kincsének számít.

III. JurassiKc THRAK

A korábban kiadatlan JurassiKc THRAK (CD, BD-A) felvételei 1994 októberében és novemberében készültek a THRAK stúdió-munkálatainak kezdetekor. Frippék korai session felvételei betekintést nyújtanak az alkotói munkába, a dupla trió korszakbeli KC szerzemények és ötletek egy korai szakaszát dokumentálják.

A gyűjteményt, -a VROOOM Sessions és későbbi teljes THRAK album mellé helyezve,- erősen érdemes volna kötött tanterv részeként a zeneiskolák tanrendjébe helyezni. Értő kommentárral sokat segíthetne az ifjú zenészpalánták szemléletének kitágításában, művészi vénájuk megfelelő mederbe terelésében.

king_crimson_thrakattak.jpg

IV/a. THRaKaTTaK

Az eredetileg 1996-ban megjelent különleges album a korszak másik csúcspontjának számít. Az 1995-ös turné alkalmával rögzített improvizációk hosszabb-rövidebb részleteiből összeollózott, összeállított avantgárd koncertalbum / kvázi-stúdióalbum az emberi kultúra egyik csúcsa. A THRaKaTTaK esetében azonban nem készült, mert nem készülhetett új keverés. Ezért a THRaKaTTaK korábbi kiadáshoz képest változatlan formában, csak a Blu-ray Audio korongon kapott helyet.

IV/b. ATTAKcATHRAK (The Vicar's THRAK)

Miután az eredeti keverős koncertfelvételek nem tették lehetővé a THRaKaTTaK felfrissítését, feljavítását, így a helyett, a mellett egy vadonatúj, alternatív változat készült az eredeti ötlet alapján. Az ATTAKcATHRAK (The Vicar's THRAK) című friss album tételei az 1995-ös THRAK Tour és az 1996-os THRaKaTTaK Tour soksávon rögzített koncert-improvizációiból lettek összeállítva. Az ATTAKcATHRAK CD-n és BD-Audión is meghallgatható, utóbbin 5.1-ben is szerepel.

V. Byte Size THRAK

A Byte Size THRAK CD a korszak kislemez-felvételeit gyűjti csokorba. Továbbá a lemezen hallható még néhány a King Crimson 1997 májusi próbatermi felvételeiből (Nasville Rehearsals).

VI. B'Boom (Live in Argentina)

A legkorábbi koncertfelvétel eredetileg egy bootleg volt, melynek anyaga az argentin turnén, az 1994. október 6. és 16. között került rögzítésre. Bár az eredetileg illegális élő albumot 1995-ben a KC legénysége hivatalosan is piacra dobta, utólagos keverésre ezúttal sem volt mód. Így szintén nem készült belőle új változat, új CD kiadás sem. Ezért a B’Boom csak a BD-A műsorát gazdagítja.

VII. Kcensington THRAK

Az 1995-ös londoni fellépések anyagából összeállított dupla koncertalbum első alkalommal kerül kiadásra. Az anyag a dupla CD mellett a Blu-ray Audio lemezen is helyet kapott, utóbbin surround keverésben is.

VIII. New YorKc THRAK

A szintén 1995-ben rögzített dupla CD-s koncertlemez anyaga részben megjelent már az 1999-es On Broadway és a 2001-es VROOOM VROOOM koncertalbumokon. Most egy újrakevert friss változatban hallgathatjuk végig a teljes koncertműsort

IX. AzteKc THRAK

Az 1996-ban Mexikóvárosban felvett dupla koncertalbum anyaga részben szintén kiadásra került már korábban, a már említett VROOOM VROOOM másik felén. Most ez is teljessé vált.

X. Live at the Nakano Sun Plaza, Tokyo, Japan

Az 1995. október 5-én és 6-án rögzített koncertvideó eredetileg LaserDisc formátumban jelent meg, melyet eredetileg Live in Japan-re kereszteltek. Ezt követte 1999-ben egy kétoldalas-, 2007-ben pedig duplaréteges DVD kiadás, mindkettő déja VROOOM címmel. A klasszikus koncertfilm a 2015-ös THRAK dobozban már Blu-ray formában is elérhető.

XI. Live at The Warfield Theatre

A korábban kiadatlan san franciscói koncertfilm (DVD, BD) az 1995. június 26-i fellépést örökíti meg. A hangja csodálatos, de a kép minősége elmarad a Blu-ray technológia által nyújtott lehetőségektől. Öröm, hogy fennmaradt és hogy mostantól bárki számára elérhető, de talán elegendő lett volna csak DVD-formátumban a rajongók rendelkezésére bocsátani.

XII. Tony’s Road Movies

Tony Levin útifilmjei, melyek a déjá VROOOM DVD-n korábban már kiadásra kerültek. Most teljesen felújított változatban kerültek a lemezekre (DVD, BD). A soundtrack többek között ’94-s próbatermi felvételeket is tartalmaz.

XIII. THRAK EPK

Az albumhoz tartozó bő negyedórás Electronic Press Kit a Blu-ray Video lemezen szerepel, mely a THRAK album elkészítését mutatja be, nagyrészt 1994-es felvételeken Peter Gabriel RealWorld stúdiójában.

Ez így együtt egy értelmes ember többheti értelmes elfoglaltságát jelentheti. Hasznos és tanulságos időtöltést, különleges élményt, a műélvezetbe fektetett koncentrált figyelmet, aktív kikapcsolódást.

Döbbenetes. Zseniális. Korszakalkotó. Kihagyhatatlan.

king_crimson_double_trio.jpg

Jozé / Ellensúly 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr228093080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása