Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Rendhagyó beszámoló a P. Mobil 2014-es „Élve vagy Halva” turnéjáról VII.

Ezer Pokol és Menny II. – Fesztiválok 2014

2014. november 25. - Harman

A P. Mobil számára az idei fesztiválszezon mélypontját természetesen a méltatlan módon elszabotált, elmaradt FEZEN 2014 jelenti. Bár az ottani illetékesen pontosan tudták Lóránt betegségét, mert a tárgyalások első körében értesítve lettek, mégis arra hivatkozva kezdtek utólag szánalmas alkudozásba, nevetséges összegű gázsi-csökkentésről. Úgy tűnik mindez csak ürügy akart lenni, mert amikor a banda a FEZEN-es fellépés viszonylagos reklámértékét szem előtt tartva rábólintott a megszorításra, akkor sem voltak hajlandók aláírni a szerződést. Két nappal a tervezett fellépés előtt. Így a Főnöknek nem maradt más választása, mint hogy törölnie kellett a székesfehérvári állomást. A változást persze nem plakátozták ki a szervezők, így annak a sok mobilosnak, akik nem, vagy csak ritkán használják az internetet, a helyszínen kellett szembesülniük azzal a számukra szomorú ténnyel, hogy a P. Mobil miatt megvett fesztiválbelépőjük kidobott pénz volt.

2014_andornaktalya_p_mobil.jpg

FEZEN 2014

Az utcahírmondóban az a pletyka járja, hogy a fesztivál illetékesei részéről a Mobilmánia, illetve a Dinamit együttes is meg lett keresve az utolsó pillanatban. Pótlás gyanánt. Ha ez igaz, akkor a szervezők dupla öngólra játszottak, mert az ország minden tájáról odazarándokolt mobilos ultrák nem fogadnak el tribute és/vagy utódzenekarokat az anyabanda helyett; ha arra vesznek jegyet; ha azért utaznak át a fél országon; ha azért, ahhoz igazítva veszik ki a nyári szabadságukat…

fezen_2014_plakat.jpg

EFOTT 2014

Az idei EFOTT szerencsére igen jól sikerült, bár a plakátja bizarra sikeredett. Ugyanis a miskolctapolcai bulira készült reklámokon sikerült a legalsó sorba, a legkisebb betűkkel feltűntetni a magyar rock legendáit. Deák Bill, a Kalapács, a Karthago mellett a Mobilt és az Eddát is. Miskolcon. Nagyrészt rockrajongók által látogatott rendezvényen. Nooormális?

Felettük pedig nagyrészt mindenféle egynyári sztárocskák, tátikahuszárok, levitézlett diszkósok, hallgathatatlan alternatív borzalmak, celebek, médiaszenny. Tisztelet a kivételnek. A vállalható produkciók is javarészt sokkal újabbak és szerényebb vásárlóerejű közönséggel rendelkeznek, mint a lenézett legendák.

efott_2014_botranyplakat.jpg

Ez az eljárás, illetve az, hogy a felelősök feje nem hullott azonnal porba érthetetlen volna, ha nem ebben a következmények nélküli, posztkommunista, észak-balkáni banánköztársaságban élnénk 25 éve. Ott, ahol egy harminc főnek éneklő „megnemértett” alteros „művésznek”, egy Fekete Pákónak vagy egy Győzikének nagyobb hangja lehet a médiában, mint egy miniszternek, mint egy szakembernek... ott, ahol az egész ország által gyűlölve-utált, Alföldi-féle I.K.3.0-ról simán le lehet azt írni, hogy siker volt… Elképzeltem egy brit egyetemista fesztivált, ahol a sokféle szintű és minőségű produkciók alatt kisbetűvel felsorolják Joe Cocker, a Who, a Deep Purple, az Iron Maiden, Robert Plant, a Yes, Ian Anderson és a Queen neveit a futottak még kategóriában…

p_mobil_efott_2014.jpg

A botrányos plakát ellenére az idei második miskolci buli igen jól sikerült. A Miskolci Egyetem területén megtartott EFOTT nagyszínpadán pénteken rock nap volt, ahol természetesen az Edda Művek előadása vonzotta a legnagyobb közönséget. Már komoly hangulat volt az előttük fellépő bandák alatt is, aztán az Eddára felrobbant a nagyszínpad előtti tér. A jó hangulat és a közönség nagy része Viliék előadására is megmaradt. Mivel a cucc is jól szólt, sokáig emlékezetes koncert marad.

Sok-sok vidéki és határon túli barátunk jött el, így valószínűleg a szervezők szempontjából is jó döntésnek bizonyult a P. Mobil meghívása, mert százas nagyságrendű pénteki napijegyet váltottak a mobilfanok. Még egy német házaspár is feltűnt a rajongók között, akik direkt úgy időzítették a tiszántúli nyaralásukat, hogy legalább erre az egy Mobil bulira el tudjanak jönni.

Csörge-Tavi Rockfesztivál 2014

Tizennégy év után, idén végre ismét sikerült megszervezni a Csörge-Tavi Rockfesztivált. A kellemes környezet, a sallangmentes fesztiválterület, a rengeteg nosztalgiázó ismerős, a bivalyerős műsor, a jelképes árú hetijegy mind-mind megalapozták a patinás rendezvény idei újjászületésének hangulatát és sikerét. A közönség a pénteki szeles-taknyos idő ellenére is kitartott, így hatalmas buli kerekedett az Élve vagy Halva turné szekszárdi állomásán is. Érdekesség, hogy a P. Mobil fellépése előtt és után is az egykori énekes, Rudán Joe lépett a színpadra a Dinamittal és a Codával, így mindenkinek alkalma nyílt akár összehasonlításra, akár nosztalgiázásra, vagy akár egész estés non-stop bulizásra is. Jó volt találkozni a régi arcokkal.

2014_szekszard_p_mobil.jpg

RockPart ’14

Úgy tűnik a jelenlegi fesztiválpalettáról messze a balatonszemesi RockPart a legszínvonalasabb. Ezért megtisztelő, hogy az anno RockBeach néven indult rendezvény „nulladik” napján, a Magyar Rock Legendák Nagyszínpadára a P. Mobil is meghívást kapott.

Ellentétben a legtöbb fesztiválon tapasztalható áldatlan állapotokkal, a RockPart tényleg csak és kizárólag az élő zenéről, az igazi rockról szól. Végre egy nyugodt hely, ahol nem ordít a pecsenyésnél meg az orvosi sátorból a gagyidiszkó és lakodalmas sramli, csak azért, mert az elprolisodott vállalkozó egyszerű alkalmazottjai nem képesek elviselni a nekik kenyeret adó rendezvényt, illetve mert még a munkahelyükön sem képesek viselkedni. De a RockParton nincsenek oda nem illő programok, agymosás, tukmálás, agitprop, ilyen-olyan témaidegen „civil” sátrak.

Istennek hála, hogy nem voltak a média vagy a politika károkozói által ránk erőszakolt műanyag fellépők, ál-alternatív álzenészek álprodukciói sem. A RockParton nincsenek műkaják, nincs a Nagy Testvér „szép új világát” előkészítő kötelező elektronikus fizetési kényszer sem. Ahogy nincsenek a magyar rockzenét utáló, azt lenéző, nem is ismerő nagymellényes illetékes elvtársak. Kedves a fogadtatás, profi cucc, jól átgondolt műsorstruktúra, műértő, felkészült, rockszerető személyzet jellemzi a fesztivált, mely sok egyéb kutyaütőnél vagy szándékos, megélhetési szabotálónál jobban megérdemelné az ilyen-olyan támogatásokat.

Csak remélni merem, hogy e nagyszerű rendezvény még sokáig megőrzi az arcát. Hogy az évek multán nem válik önmaga paródiájává, mint olyan sokan mások. Természetesen ilyen terepen és ilyen felhozatallal (Deák Bill, Kalapács, Lord, stb.) könnyű nagy bulit csinálni, mert a jó buli, az jó, műértő és homogén rocker-közönséget vonz. A P. Mobil (akárcsak a többiek) természetesen leütötte a magas labdát, így mindannyian szép emlékekkel gazdagodtunk.

2014_balatonszemes_p_mobil.jpg

Külön kiemelendő, hogy a Balatonszemesen tevékenykedő önkéntes hittérítők sátra a rendezvény területén kívül helyezkedett el. Így egyáltalán nem voltak kellemetlen találkozások. E példás megoldás tökéletesen kizárta az, hogy egyik ember a másik agyára menjen. Kivéve, ha valaki kifejezetten kereste a vitát. Akik nem kívántak erkölcsi, szellemi kérdésekről beszélgetni, azok nem botlottak bele úton-útfélen a számukra kellemetlen helyzetbe. Akiket a rockerek közül viszont érdekelt a téma, akik kíváncsiak voltak a keresztény fiatalok üzenetére, bizonyságtevésére, azok békésen és nyugodtan, (be- és megszólásmentesen) meghallgathatták azt. Akiknek segítségre volt szükségük, akiknek megválaszolatlan kérdései voltak, akik gyászoltak, azok is jól láthatták, hogy hova fordulhatnak lelki segítségért. Bár mindenhol ilyen intelligensen valósulna meg a békés egymás mellett élés. A kultúrált párbeszéd.

A Rock Éjszakája 2014

Idén kivételesen nem jött össze a Diósgyőri Várban illetve a Sóstói Múzeumfaluban megtartandó hagyományos, ottalvásos, dupla, P. Mobil-Radar buli. A felújított Diósgyőr Vár ünnepélyes átadására valamiért nem hívták meg a Radart, így a nyíregyházi közös buli önállóan, és kicsit korábban, az erdélyi túrához lett igazítva.

Ennek ellenére A Rock Éjszakája elnevezésű rendezvényre összegyűlt a szokásos csapat. A jó hangulatban telt koncertek után, pedig még jó sokáig volt lehetőség beszélgetésre, barátkozásra, poharazásra; lévén, hogy másnap reggel indultunk tovább Erdélyországba. A gyakorlatban így nem lettünk sokkal szegényebbek, mert a hagyományos tokaji halas ebédet és a diósgyőri Radar koncertet leszámítva minden úgy ment, ahogy szokott, ahogy mennie kell.

2014_nyiregyhaza_p_mobil.jpg

Egy dologra azonban érdemes volna a következő sóstói bulin a szervezőknek és rendezőknek több figyelmet fordítani. Ugyanis valamiért az idén a megszokotthoz képest fordítva lett kialakítva a nézőtér, illetve felállítva a színpad. Amivel önmagában semmi baj nincs, mert a rendelkezésre álló helyen bőven elfér minden és mindenki. Sőt, talán jobban is mutatott így a színpad és látványosabban érvényesültek a fények. Azonban a felhőtlen kikapcsolódáshoz nélkülözhetetlen sörpadok és asztalok most is benn maradtak a helyükön. Azok így a közönség elől lezárt, színpad mögötti területre kerültek. Egy ilyen hosszú három-négy fellépős bulin feltétlen szükség van padokra, hogy a kevésbé érdekes programok alatt lehetőség nyíljon a pihenésre, ahogy asztalok is szükségeltetnek a vacsorához és a poharazáshoz. Nem érdemes ilyen semmiség miatt elveszteni néhány tucatnyi rajongót a következő évi közönségből.

Jozé / Schuster Lóránt - P.Mobil facebook oldala 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr156933517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása