Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Rendhagyó beszámoló a P. Mobil 2014-es „Élve vagy Halva” turnéjáról V.

Felvidék és Erdély 2014

2014. november 20. - Harman

Isten kegyelméből 2014-ben ismét több előadás volt Erdélyben és a Felvidéken. Jól van ez így, mert a P. Mobil mindig is egy hangsúlyosan magyar zenekarnak számított, ezért Budapesttől eltávolodva bármelyik vidéki vagy határon túli településen kitörő örömmel fogadják a helyiek, a róluk-értük is szóló dalokat, konferálásokat. Ahol a történelem viharai miatt a helyi magyarság mellőzöttnek, lenézettnek, elnyomottnak érzi magát, ott még hangsúlyosabb a publikum reagálása az igazi P. Mobil műsorára. Sajnos idén sem jutottunk el a többi elcsatolt területre, pedig igény lenne a rendszeres találkozásra. A zenekar és a helyi közönség, közösségek részéről is.

p_mobil_farkaslaka_2014.jpg

Kassa 2014

A sokféle öröm mellé néha üröm is vegyül, de nemcsak szárnyalásból áll az élet, meg kell élni a kijózanító pillanatokat is. Ha határon túli koncertre megyünk, az esetek túlnyomó részében a magyar többségű települések, magyar érzelmű helyi vezetőinek meghívására történik. Rendszerint ünnepnapokon, ünnepi rendezvényeken, egy eleve felfokozott érzelmű állapotban valósulnak meg az előadások, illetve az azt megelőző-azt követő jó hangulatú találkozások.

Kicsit elkényelmesedtünk ebben, ezért aztán meglehetősen szokatlan és furcsa volt, amikor a turné kassai állomásán mást tapasztaltunk. Nem volt persze semmi probléma, gond vagy atrocitás. Csak egy egyszerű kassai hétköznapon, egy motoros klubban nem volt az a bizonyos megszokott felfokozott hangulat. Magyar is alig volt, magyar szó meg még annyi sem.

2014_kassa_p_mobil.jpg

Persze az pont ugyanilyen, amikor egy szlovák, osztrák vagy litván banda lép fel az egyik pécsi-miskolci-debreceni klubban. A törzsközönség bele-belehallgat a műsorba, aztán ha tetszik neki, akkor bekapcsolódik és tapsol, táncol és örül. De semmi extázis, semmi odazarándokoló rajongói tömeg, semmi emelkedett, ünnepi hangulat.

Érdekes volt megélni, hogy milyen az, ha nincs telt ház P. Mobilon. Ilyen csak egyes pesti klubokon vagy a (sok-sok ésszel) a foci-világbajnokság idejére szervezett vidéki bulikon fordul elő néha. Érdekes volt megélni, hogy milyen az, amikor egy ősi szabad királyi városban szinte csak akkor hallunk magyar szót, ha a bandát mindenhová elkísérő rajongók szólnak. Pedig megértették a pultban, ha magyarul rendeltünk. Tanulságos volt megélni, hogy reagál egy olyan motoros-rocker közönség a dalokra, akik alig- vagy egyáltalán nem ismerik a műsort, a P. Mobil 45 éves múltját, slágereit, legendáit, sikereit.

EMI-tábor 2014

A turné másik emlékezetes határon-túli állomása az idén Borzontban tartott EMI-tábor volt. A P. Mobil már sokszor, sok helyen járt Erdélyben, és szinte minden fellépés jó emlékeket ébreszt. Azonban az eddigi EMI-táborokról már közel sem mondható el mindez. Az idei azonban nagyon jól sikerült. Jó hangulatban, jó körülmények között, jó reklámmal, nagy és lelkes közönség előtt lépett fel a banda, kitörő sikert aratva. Általános vélekedés a zenekar köreiben, hogy nemcsak az eddigi legjobb EMI rendezvény volt a Mobil történetében, hanem egyenesen az első igazán jó. Kiemelendő élmény volt, hogy néhány zenekari- és stábtag idén végre eljutott a Gyergyói-medencébe; ahogy egy másik erdélyi buli kapcsán utazva oda és visszafelé is megálltunk Farkaslakán, Tamási Áron síremlékénél, ami a fiatalabbak egy részének bizonyult beteljesült álomnak.

p_mobil_2014_borzont.jpg

Marosvásárhely – Őszi Szimfóniák 2014

Az Élve vagy halva turné záróeseménye, és egyben harmadik erdélyi fellépése egy marosvásárhelyi fesztivál keretén belül valósult meg. Hatalmas színpad, végeláthatatlan tömeg, őrületes siker és kedves vendéglátás fogadta a P. Mobilt a Székelyföldön, Maros megye központjában. Megdöbbentő tény, de többen is voltak a mobilos kemény magból, akik a Kárpát-medence különböző településeiről kiindulva mindhárom erdélyi bulira követték az együttest. Saját autóval, saját költségen. Mély tisztelet nekik! Különösen, hogy ismét hatalmas hangulatot gerjesztettek az első sorokban, fanatikus vezérszurkolókként a vásárhelyi fellépésen is megadták az alaphangot.

p_mobil_2014_marosvasarhely.jpgOdafelé természetesen ismét volt bevásárlás és barátkozás a székely atyafiakkal, de visszafelé a buli utáni gyors hazaindulást egy erőltetett menet követte. Ugyanis az Élve vagy halva turné vége után egyből, már másnap indult a hagyományos őszi-tavaszi P. Mobil Klub a budapesti Crazy Mama pubban. Vissza kellett érni, le- majd felcuccolni, időben be kellett állni. Ha törik, ha szakad: este előadás. A 2014-2015-ös évad nyitórendezvénye ezúttal egy rendhagyó lemezbemutató koncert volt, melynek első felvonásában a Farkasok völgye Kárpát-medence című album mind a tizenkét új dala elhangzott, CD-sorrendben. De ez már egy másik történet…

Jozé / Schuster Lóránt - P.Mobil facebook oldala 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr596917549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása