Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Halálra szórakoztatva - Megjelent Roger Waters legérettebb alkotásának 2015-ös újrakiadása

Roger Waters - Amused To Death (Sony / Columbia Records 1992, 2015)

2015. július 25. - Harman

Huszonhárom év után Roger Waters ismét elérhetővé tette ezidáig utolsó koncept-albumát. A Neil Postman alapműnek számító társadalomkritikus könyve, az Amusing Ourselves To Death által inspirált tizennégy tételes összefüggő progresszív rock alkotás a tömegmédiát, különösen a tömegek által megbabonázva bámult televíziót ostorozza keményen. Azt a bomlasztó, pusztító hatást, amit az orwelli új világrend agymosó gépezete fejt ki a természetes emberi közösségek ellenében.

roger_waters_amused_to_death_2015.jpg

Az Amused To Death című 1992-es remekmű az 1984-es The Pros And Cons Of Hitch Hiking és az 1987-es Radio K.A.O.S. után szólóban a harmadik, a Pink Floyd koncepció-lemezeket (Dark Side Of The Moon 1973, Wish You Were Here 1975, Animals 1977, The Wall 1979, The Final Cut 1983) is beleszámítva pedig a nyolcadik kiemelkedő Waters alkotás a sorban.

Így nem véletlen és még kevésbé meglepő, hogy Roger Waters és a Pink Floyd régóta megbízhatóan kimagaslóan teljesítő producer hangmérnöke, James Guthrie végezte el az éveken át tartó aprólékos újrakeverést és vezette az újrakiadás munkálatait.

Miután Waters már az 1990-es években is a legmodernebb technikával dolgozott, nem okozott nehézséget az úgynevezett Q-Sound technológiával, eleve kvadróban rögzített album eredeti hangsávjainak alaposan átgondolt, rendkívüli odafigyeléssel, precízen végrehajtott újrakeverése és újramaszterelése.

Az Amused To Death 2015-ös változata egyedülálló hangminőséget képvisel, egy olyan gondosan elvégzett mestermunka, mely minden bizonnyal etalonnak és referenciaanyagnak fog számítani a világ vezető Hi-Fi és High-End zeneszalonjaiban és bemutató-termeiben.roger_waters_amused_to_death_blu-ray-audio.jpg Waters ezúttal sem aprózta el a dolgot, a 2015-ös Amused To Death nem kevesebb, mint hatféle fizikai formátumban kerül majd a jobb lemezboltok és az igényes zenebarátok polcaira. A már sztenderdnek számító dupla LP és CD-változat mellett így elérhető még dupla Picture Disc LP és deluxe 2LP-változat, vagyis 200 grammos, audiofil dupla LP is.

A felfrissített sztereó keverésen túl pedig mostantól lehetőség nyílik az új 5.1-es surround mix megismerésére, befogadására is, mely a hybrid SACD és deluxe CD+BD-A változatokon, magyarán a Super Audio CD-n, illetve a remaster CD-vel összecsomagolt 5.1-es Blu-ray Audio korongon található.

Szomorú tény, de mivel a jelenlegi, szélsőségesen önző világrend rohamtempóban menetel a szakadékba, sajnos az Amused To Death üzenete aktuálisabb, mint valaha. A torz elmék által ránk erőszakolt ízlésdiktatúra, az erkölccsel már réges-rég véglegesen leszámolt nyugati médiaterror nem ismer határokat. Az ördögi szórakoztató-gépezet nem tisztel se Istent, se hazát, se családot. A tömegmédia mindennel és mindenkivel visszaél, hogy aztán mindenkit, akit csak lehet, magával rántson a pusztulásba. Ezért többszörösen is indokolt volt a borító lecserélése, aktualizálása, felfrissítése.

Míg az 1992-es 2LP és CD változatokon egy majom (a hatalmi piramis csúcsáról majomnak nézett kisember) bambul a hagyományos tévéből kikandikáló (mindent látó) szem előtt, addig a 2015-ös változaton már egy emberi lény élethosszig tartó média-terrorizálása került ábrázolásra.

Az új frontborítón egy kisgyermek ül a fél szobát beborító orwelli okostévé óriásképernyője, és az abból őt megfigyelő démoni szem előtt. Az időben előreszaladó hátsó borítón pedig már csak az elhunyt idős beteg tolószéke látható a kártékony tévékészülék-, és a (mindent látó) szem rideg fényében...

Az Amused To Death több tekintetben is választóvonal lehet ember és ember között. Mindenki önmagát minősíti azzal, hogy miként reagál Roger Waters ezen kimagasló minőségű, fajsúlyos üzenettel rendelkező, grandiózus alkotására. Felébred és elszakad az őt hipnotizáló terrormédiától, majd egészséges szellemi táplálékot választ magának; vagy beéri az eléje öntött médiamoslékkal és gondolkodásra képtelen, akaratgyenge, tehetetlen bábként hagyja magát halálra szórakoztatni...

Jozé / Ellensúly 2015

roger_waters_amused_to_death_picture_disc.jpg

Roger Waters - Amused To Death (2015 remaster) 2LP / SACD / CD+BD / CD (Sony / Columbia Records 1992, 2015)

Roger Waters – szintetizátor, basszusgitár, gitár, ének
Jeff Beck – gitár
Rita Coolidge – ének
Don Henley – ének
Michael Kamen – hangszerelés, karmester
John Patitucci – basszusgitár, gitár
Andy Fairweather-Low – gitár, ének
Geoff Whitehorn – gitár
Marv Albert – ének
Charles Fleischer – ének
P.P. Arnold – ének
Graham Broad – ütős hangszerek és dob
Luis Conte – ütős hangszerek
John Bundrick – orgona
Denny Fongheiser – dob
Jeff Porcaro – dob
B.J. Cole – steel gitár
Bruce Gaitsch – gitár
Rick DiFonzo – gitár
James Johnson – basszusgitár
Kenneth Bowen – karmester
John Dupree – hangszerelés, karmester
Doreen Chanter – ének
Linsey Fiddmont – ének
N'Dea Davenport – ének
Natalie Jackson – ének
Jon Joyce – ének
Katie Kisoon – ének
Lynn Fiddmont – ének
Jim Haas – ének
+
National Philharmonic Orchestra

LP 1:

Side A:

1. The Ballad Of Bill Hubbard
2. What God Wants part I
3. Perfect Sense part I
4. Perfect Sense part II

Side B:

5. The Bravery Of Being Out Of Range
6. Late Home Tonight part I
7. Late Home Tonight part II
8. Too Much Rope
9. What God Wants part II

LP 2:

Side C:

10. What God Wants part III
11. Watching TV
12. Three Wishes

Side D:

13. It's A Miracle
14. Amused To Death

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr117653234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása