Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Rendhagyó beszámoló a P. Mobil 2014-es „Élve vagy Halva” turnéjáról I.

Intro - P. Mobilosok IV. Országos Találkozója 2013

2014. november 02. - Harman

Az Élve vagy Halva koncertkörút szerves folytatása volt a 2013-as Farkasok völgye turnénak. Nemcsak azért, mert ugyanazzal a készülőfélben lévő új albummal (és az azt kísérő későbbi kiadványokkal) lett felvezetve a műsor, hanem azért is, mert a zenekar és a közönség szimbiózisa 2013-ra olyan tartós és működőképes egységbe forrt, amely minden menetközben felmerülő nehézséget át tudott hidalni. Éppen ezért erősen indokolt a történet fonalát még 2013. őszén, a Csepegi Csárdában felvenni.

pmobil_csepegi_csarda_2013.jpg

P. Mobilosok IV. Országos Találkozója 2013

A Mobil által meg is énekelt Csepegi Csárda már régóta a zenekar egyik kiemelt törzshelyének, bázisának számított. Ezért egy cseppet sem volt meglepő, hogy a 2013-as országos rajongói találkozó helyszínéül éppen erre a vendéglátóhelyre esett Lóránt döntése. A bensőséges hangulatú nagy bulin volt minden, amit csak egy rajongó kívánhat. Koncert négy felvonásban, közte a készülő új dalok ősbemutatói. Sőt, még egyes ötletek, vázlatok, kamuangolos élő demói is. Élő interjú is készült a tagokkal, a sajtó kártékony részének a kizárásával, korábban sosem hallott exkluzív részletekkel. Továbbá zenekari vetélkedő, eszem-iszom, tombola, ajándékok.

csepegi_csarda_interju_2013.JPG

Amit azonban kevesen tudnak, amit kevesen fognak fel, és amit még kevesebben kezelnek a helyén, az az, hogy a rendezvény (a zenekar motorjának, Schuster Lórántnak kezdeményezésére,) a P. Mobil közösség ajándékaként valósult meg. Lóri és bandája így viszonyul a közönségéhez, így hálálja meg a rajongóknak azt, hogy a P. Mobillal ellenséges, mesterségesen fenntartott divat-, gazdasági- és médiakörnyezet ellenére, a törzsrajongók évtizedek óta eltartják a produkciót.

A zártkörű rendezvényre jelentkező kemény magnak ugyanis csak és kizárólag a hatfogásos menüért (benne a minőségi üdvözlőpálinkával) kellett fizetnie a csárdának, egy erősen nyomott összeget. Akinek távol volt a kecskeméti helyszín, annak még az utazását kellett kigazdálkodnia (persze a vérprofi és körültekintő Főnök intézett egy szintén erősen nyomott árú retúr különjáratot is), ezen felül a közönség részére a program, az ajándékok, vagyis minden ingyen volt.

Minden megérkező mobilos barátunk azonnal, már a belépésnél ajándékot kapott, melyeket az ajándékpulton kihelyezett értékes lemezek, pólók, italok, belépők, relikviák közül választhatott ki, érkezési sorrendben. Érdemes volt időben érkezni. A préselt, gyári korongok mellett a Lóri által személyesen készített, írott-nyomtatott demók, kiadatlan anyagok, ritkaságok, különlegességek is gazdájukra vártak. Ezen ajándékok nagy részét Lóránt intézte, a maradékot a P. Mobil Médiakommandó illetve a P. Mobil Rockmúzeum önkéntesei ajánlották fel, barátságból.

Minden rajongó részt vehetett egy különleges P. Mobil Ki-Mit-Tudon; továbbá ingyen tombolán, melyek nyereményeit illetve ajándékait szintén a P. Mobil stáb biztosította. Külön ajándékot kapott az adott év legtöbb P. Mobil koncertjén részt vevő törzsrajongó is. Minimum negyven hanghordozó, ugyanennyi trikó, még egyszer ennyi Rockmúzeum-belépő és egyéb relikvia, ilyen-olyan apróság, valamint sok üveg ital talált így gazdára a rajongói találkozón.

mobilosok_orszagos_talalkozoja_2013.jpg

A számtalan autós mellett hárombusznyi mobilos is érkezett a buli helyszínére. Miután nem volt belépő, miután a zenekar térítés nélkül lépett fel, ezért az egyik buszt szintén Lóránt intézte. A művészek és személyzet szállítása mellett komoly mennyiségű cucc is a helyszínre érkezett, melyek mozgatását, szakszerű összerakását is meg kellett oldani. Igen jellemző a mobilnépre, hogy a roadok is nagylelkűen lemondtak a gázsijukról, és társadalmi munkában dolgoztak a hosszú este folyamán. A hajnalig tartó rendezvényen természetesen bőségesen fogyasztottak az italokból és a válogatott finomságokból a stábtagok, önkéntesek és roadok, továbbá a zenekar tagjai (feleségestől, barátnőstől) is. Ez is része volt a zenekar bőkezű ajándékozó kedvének.

Mindezeket azért fontos még elöljáróban is rögzíteni, mert fehér holló az a művész, aki ennyire szereti a közönségét, hogy hajlandó ilyen mélyen a zsebébe nyúlni, hogy viszonozza a szeretetüket, kitartásukat, összetartásukat, kedvességüket, lojalitásukat. Kevés olyan összetartó társaság van, mint a 2009-ben újraindult, újraszerveződött, helyreállított P. Mobil zenekar, megújult P. Mobil stáb, és az azóta ismét tömegesen előkerülő régi-új rajongótábor közössége.

Mobilosok mindenhol

Egyfajta Mobil-reneszánsznak lehettünk tanúi, melyek a korábbi korszak kissé arcos, időnként rosszrészeg, néha rideg-karcos társulatától eljutott, visszajutott a banda egy emberarcú, emberközeli, közvetlen, megközelíthető, vidám (néha vicces-spicces) közösségig, melyhez ismét örömmel és könnyen közeledhetnek barátsággal a rajongók; mely képes volt a 2000-es években eltűnt rajongók tömegeit újból megérinteni, megszólítani.

mobilosok_2013.jpg

Mára a P. Mobil Rajongói Klub tagjai a magánéletben is összejárnak, egymásnál üdülnek, egymásnál nyaraltatják a koncerteken összebarátkozott gyermekeiket. Mindeközben száz kilométereket utaznak, nemritkán olyan határokon keresztül, melyek elválasztják a magyart a magyartól. Mára a mobilos törzsgárda nemcsak elkíséri a bandát minden egyes koncertre, hanem igény, szükség, baj esetén sokféle posztra bevethető, sokféle helyzetben tud és akar segítséget nyújtani. Akkor is, ha a fotós egyéb elfoglaltsága miatt nem tud részt venni egy bulin. Akkor is, ha épp az egyik road dereka húzódik meg annyira, hogy képtelen továbbcipekedni az aznapi emeleti koncerthelyszínre. Akkor is, ha csak hosszú órák buszozása után derül ki, hogy a helyszínen nincs se étel, se ital, se szállás, se öltöző. Akkor is, ha a Főnök távolléte miatt be kell segíteni a helyszínen a kapcsolattartásba, promócióba.

Biztos vagyok benne, hogy a törzsközönség kitartó szeretete, másokra is ragadó fanatizmusa, lojalitása segítette át a produkciót a nehéz időszakon, amikor a Főnök betegsége miatt, nélküle kellett helyt állni és tovább menni…

Jozé / Schuster Lóránt - P.Mobil facebook oldala 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr386856059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása