Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Ez volt a Kex

Beszámoló a Kex Remake 2014-es lemezbemutató koncertjéről

2014. december 08. - Harman

2014. december 5-én rendhagyó koncerten került felelevenítésre a Kex együttes életműve. A legendás banda újragondolt, újrahangszerelt dalai a budapesti MOM Kulturális Központ Színháztermében csendültek fel.

kex_remake_logo.jpg

A zsúfolásig telt előtérben, illetve kávézóban már sejteni lehetett, hogy az előadás nem mindennapi csemegének ígérkezik. Ott volt a fél szakma: pályatársak, utódok, zenészek, technikusok, szervezők, szakértők, újságírók, köztük a rockmúzeumosok; továbbá szinte az összes hazai zenei klub is képviseltette magát pár fővel. A Kex Remake bemutatkozó koncertje esemény volt.

Ilyen alkalmakkor derül ki, hogy kik azok, akiknek valóban fontos a magyar rock, akik ezekért a zenékért, előadókért, az életművek gondozásáért, legendák ápolásáért élnek; és kik azok, akik e nagy nevekből szeretnének megélni. Természetesen egy-egy alakalomból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de azért mondjuk az elmúlt öt-tíz év hasonló megmozdulásai, poszthumusz megemlékezései, lemezbemutatói, életműkoncertjei, emlékkoncertjei, seregszemléi azért kirajzolnak egy kontrasztos képet.

A Kex Remake formáció, album és a koncert Kisfaludy András dobos fejéből pattant ki. A Kex alapító tagja később az M7-es, illetve a Radics Béla vezette Alligátor alapító tagja is volt.

2014_kex_remake_kisfaludy.jpg

András 1974 óta nem dobolt zenekarban. Ennek ellenére teljesen rendben volt a produkciója. Játéka kellemes meglepetés, abszolút pozitív élmény volt. Nem kis dolog ez negyven év kihagyás után. Különösen, hogy a pályatársak, a konkurencia társulatai elég vegyes képet mutatnak. Sok idősödő rocklegenda inkább csak díszpintyként, biodíszletként funkcionál a jelenlegi fellépéseken.

Kisfaludy a Kex és az Alligátor ellehetetlenítése után sikeres filmes karriert futott be. Elszállt egy hajó a szélben című kétrészes Kex dokumentumfilmje első kézből, a lehető legautentikusabb formában mutatja be a kommunista önkény által szétvert zenekar, benne az országból elüldözött Baksa Soós János tragikus történetét. Nyilván neki köszönhető a koncert alatt látható változatos háttérvetítés is. A bulit több profi kamera is rögzítette, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a Kex hagyatékának elrendezéséhez egy koncertfilm is hozzájárul majd.

A mostani formációban szintén egy Kex veterán: Tóth János Rudolf énekes-gitáros viszi a prímet. A rendkívül igényes frontember a lehető legfinomabban, példaértékű művészi alázattal, ízléssel, érzéssel nyúlt hozzá az eredeti szerzeményekhez; szerkesztette át napjainkban is értelmezhető formájúakká: Baksa Soós performanszok, happeningek nélkül is élvezhető soulos, bluesos, jazzes kerek kis dalokká.

2014_kex_remake_jano.jpg

A frontvonalban ezért természetesen az Ütött-Kopott Angyal társak: Lee Olivér és Fejér Simon gitároztak. Simon mandolinozása és a minőségi vokálmunka, az új CD anyagához képest is sokat adott hozzá az élő produkcióhoz. Gyöngyösi Gábor billentyűs, a Hammond orgona avatott bűvölője szintén magas színvonalon játszott, és szintén jól énekelt. A sokszólamú, gyönyörű vokált Kiss Flóra és Szakonyi Milán erősítette még.

Janó mellett a régi HBB-s társ: Zsoldos Tamás basszusgitározott. Klasszisként. Mint mindig. Anno a Hobo Blues Band-ben sokat játszották együtt a Kex slágereit, illetve a Kex által megzenésített József Attila verseket. Ezért helyénvaló szép gesztus volt, hogy a Kex Remake muzsikusai az elhunyt társak, Bianki Iván és Imre Attila mellett megemlékeztek Földes László Hobo munkásságáról is, akinél többet talán senki sem tett az elmúlt évtizedekben azért, hogy a Kex legendája ne merüljön feledésbe.

Csak a legnagyobb tisztelettel lehet adózni Fekete István produkciója előtt. Pisti olyan felsőfokú zeneiséget, éteri lebegést, szinte szavakkal le nem írható pluszt adott hozzá az egyébként önmagában is megálló hangszereléshez (ének-gitárok-billentyű-dob), a jazzes, bluesos, rockos muzsikához, amit nem lehet tanulni. Amire születni kell. Trombitával, hegedűvel, csörgővel, vokállal emelte még magasabbra az újragombolt dalok színvonalát, melyek élőben sokkal jobban ütöttek, mint albumba préselve.

2014_kex_remake_pisti.jpg

A rendkívül igényes műsorban a Kex Remake album teljes anyaga elhangzott, köztük a két új dal is. Az új formáció tagjai mellett a Kex egykori muzsikusai közül néhányan vendégként emelték az est fényét. Závodi János gitáros a Kanapé közepén szólózott, Somló Tamás énekes-szaxofonos pedig a Piros madár előadásakor került színpadra. Utóbbi néhány zacskó valódi kexet osztott szét a közönség soraiban, általános derültséget kiváltva ezzel.

A fináléban Somló és Závodi Janó mellett színpadra állt még Doleviczényi Miklós billentyűs, Kex alapítótag is. A vastapssal véget érő lemezbemutató ráadásában együtt, közösen adták elő az Elszállt egy hajó a szélben Kex sláger eredeti változatát. Döbbenetes élmény volt. Sajnálhatja, aki kihagyta.

A fajsúlyos előadás után még egy dedikálás is várt a művészekre, akik fáradtsággal nem törődve állták a sarat a kigyózó sorok előtt. (E sorok írójának régi vágya vált valóra ekkor, hiszen sikerült végre a koncert okán hazalátogató Doleviczényi kézjegyét is megszerezni egy Kex lemezre.)

Jozé / Ellensúly 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr116967049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása