Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Csúcsminőség kékben

Djabe – Live in Blue BD (GR1993 Records / 2015)

2015. július 24. - Harman

A Live in Blue című Blu-ray Disc a Djabe zenekar kék sorozatának harmadik kiadványa. A csúcsminőségű BD törzsanyaga nem más, mint a rendkívül jól sikerült Down And Up album domináns kék fényekkel kísért 2013-as surround lemezbemutató koncertjének teljes hang- és képfelvétele. Ezt követi bónuszként a 2012-es sztereo lemezbemutató koncert anyagából készült összeállítás, valamint egyéb érdekességek.

djabe_live_in_blue_bd.jpg

A surround és a sztereo kitételek itt természetesen az élő koncertek hangosítására érvényesek, hiszen a korongon szereplő összes kompozíció a lehető legjobb minőségű 5.1-es surround hangzással élvezhető, melyek az eredeti soksávos, nagyfelbontású koncertfelvételek felhasználásával készültek, Barabás Tamás hangmérnök fantáziadús, profi keverésében.

A Djabe együttes 2013. március 1-én mutatta be surround-ban az akkor legújabb Down And Up című albumát Budapesten a Petőfi Csarnokban. Koncerten a friss lemez dalai után az együttes teljes pályafutását átfogó egyveleg következett.

A zenekar Banai Szilárd dob, ütőhangszerek, Barabás Tamás - basszusgitár, Égerházi Attila - gitár, percussion, Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének, Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek felállását kiegészítette Gulli Briem ütőhangszerek és dob-, valamint John Nugent szaxofonjátéka.

A Live in Blue minden idők egyik legjobb Djabe koncertje volt, melynek élő surround hangzása hamar legendássá vált. A Djabe történetének első Blu-ray lemeze 24 bit / 96 kHz-es DTS-HD 5.1 surround formátumban, tökéletesen adja vissza azt a bizonyos rendkívüli zenei- és hangzásélményt, ami a híres PeCsa-beli koncertet jellemezte. Nyugodtan kijelenthető, hogy a kiadvány hanganyaga, a Djabe esetében már szokásosnak tekinthető maximumot nyújtja. Ennél jobbat még a külföldi szupersztárok kiadványain sem igen lehet hallani. 

A korong extrái között helyet kaptak még a budapesti IBS-ben tartott 2012-es sztereó lemezbemutató csúcspontjai Gulli Briem (Mezzoforte) dobossal és Steve Hackett (Genesis) gitárossal; továbbá a miskolci Művészetek Házában tartott 2013-as koncert akusztikus blokkja Steve-vel, Kovács Sára fuvolaművésszel és a Miskolci Filharmonikusokkal; ugyaninnen még a Sipi emlékét őrző Los Sipos (Homage to Sipi) című zenekari szám, valamint a Tears For Peace tankos videóklipje Hackett énekével és Herczeg Judit vokáljával.

djabe_steve_hackett_tears_for_peace.jpg

A Live in Blue hazai lemezkiadás egyik, ha nem egyenesen a legszínvonalasabb Blu-ray kiadványa, mely kompromisszum-mentesen: a lehető legjobb kép- és hangminőségben tartalmazza a dupla-réteges Blu-ray korongra (BD50) tömörítés-mentesen még felvihető három órányi felvételt. Nincs gagyizás, nincs bűvészkedés a hangsávokkal, nincs még egy képkockányi lebutított filmrészlet sem. Csak a komoly hozzáállásból fakadó minőség, igényesség és profizmus.

A kép a lehetőségekhez képest a maximumot nyújtja, elmegy egészen a falig: a Blu-ray technológia határaiig. A színek élethűek, a mozgásoknál nincs elmosódás vagy rendkívüli pixelesedés, raszteresedés, képzaj vagy színátmosódás. Ilyesmi csak ritkán, például a füstön átvágó kék fények esetében, illetve egyes fekete-fehér részeknél fordul elő, akárcsak David Gilmour Remember That Night című kiadványa esetében, mely a Blu-ray lemezek egyik etalonjának tekinthető.

A tökélyre törekvés az extrák összeállításánál is tetten érhető. Mint közismert, Steve-nek nem állt módjában részt venni a 2013-as surround koncerten, melynek felvételén a így csak a másik két neves vendég: John Nugent és Gulli Briem játéka élvezhető.

Azonban Steve a 2012-es sztereó lemezbemutatón jelen volt, emlékezetes szereplése természetesen meg is lett örökítve, így minden olyan Hackett-érdekeltségű felvétel helyet kapott a bónuszok között, melyben egyedi gitárjátéka olyan hangsúlyos plusz jelent, amiért érdemes az adott szerzeményt duplán is megnézi, meghallgatni. Különösen igaz ez Steve kedvenc Djabe kompozíciójára, a Distant Dance című slágerre.

A 2013-as miskolci koncertblokk is komoly érdekességeket rejt, hiszen a Miskolci Filharmonikusokkal kiegészült társaság Steve Hackett akusztikus műsorrészét adja elő  Kovács Zoltán vezényletével és Kovács Sára fuvolajátékával. Így ezen extra felvételek sem jelentenek öncélú ismétlést, hanem olyan különleges hangszerelési és zenei élményt, olyan plusz adnak hozzá a kiadvány törzsanyagához, ami miatt nemcsak hogy érdemes időt és energiát áldozni az akusztikus szett befogadására, hanem egyenesen kötelező. Hiszen ezek kompozíciók nemcsak önmagukban álló élményt jelentenek, hanem kiegészítik, ellenpontozzák, aláhúzzák és keretbe foglalják a zenetörténeti jelentőségű surround koncertnek és sztereó párjának a műsorát. Ráadásul a jelenleg elérhető legjobb minőségben!

Éppen ezért ez a különleges Blu-ray lemez nem csak a Djabe rajongóknak, vájtfülűeknek és az audiofil élmények szerelmeseinek kötelező, de mindenki másnak is erősen ajánlott!

djabe_john_nugent_pecsa.jpgLive in Blue ünnepélyes díszbemutatójára 2015. május 26-án került sor a budapesti Corvin Moziban. A rangos eseményen -az együttes műértő rajongótábora mellett- természetesen tiszteletét tette a hazai zenei élet krémje. A Radványi Gézáról elnevezett teremben szinte mindenki ott volt, aki manapság tényleg számít valamit a szakmában, aki valódi értéket képvisel. Így nem csoda, hogy rendkívül jó hangulat uralkodott a premier-vetítésen.

Azóta már széles körben elérhetővé vált a kiadvány. Kapható a jobb lemezboltokban, rendelhető a zenei diszkontokból. Szól a valódi zene szerelmeseinek otthoni házimozi rendszereiben, ahogy High-End cuccokon is, a felső kategóriás berendezésekkel foglalkozó audió-szalonokban.

A sorozat következő darabja a tervek szerint a Live in Blue DVD lesz, mely a feledhetetlen PeCsás surround buli mellett egy másik kék koncert anyagából válogat majd. Ezúttal a felvidéki Blue Note Jazz Clubban, Vágújhelyen rögzített 2013-as Djabe + Steve Hackett koncert felvétele kerül majd terítékre.

Jozé / Ellensúly 2015

djabe_pecsa.jpg

Djabe – Live in Blue BD (GR1993 Records / 2015)

Live in Blue - Live at PeCsa Music Hall - Budapest 2013:

Égerházi Attila – gitár, percussion
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Barabás Tamás – basszusgitár
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek
Banai Szilárd – dob
+
Gulli Briem – dob, hang, djembe, shaker
John Nugent – tenorszaxofon, szopránszaxofon

1. Intro
2. Down And Up
3. Take A Deep Breath
4. Awakening City
5. No Chance For Dance
6. Almi & Kitti
7. Backstreet Toys
8. I Remember
9. Dark Soup
10. Five Months Later
11. Hills Of The Valley,
12. Angklung In The Sun
13. Take On
14. Wind And Bell
15. Altitude Synergy
16. Indian Experience
17. End Of A Beautiful Day
18. Hang Drum Song
19. This Is Not America
20. Butterfly
21. House On The Hill,
22. Hortobágy At Winter
23. Clouds Dance
24. First Step
25. Distant Dance

Live at the IBS - Budapest 2012:

Banai Szilárd – drums
Barabás Tamás – bass guitar
Égerházi Attila – guitar, percussion,
Kovács Ferenc – trumpet, flugelhorn, violin, vocal
Kovács Zoltán – keyboards
+
Gulli Briem – percussion, drums
Steve Hackett – guitar, vocal

26. Awakening City
27. I Remember
28. Firth Of Fifth
29. In That Quiet Earth
30. Distant Dance
31. Los Endos
32. Tears For Peace    

Live at the Művészetek Háza - Miskolc 2013:

Banai Szilárd – drums
Barabás Tamás – bass guitar
Égerházi Attila – guitar, percussion,
Kovács Ferenc – trumpet, flugelhorn, violin, vocal
Kovács Zoltán – keyboards, conductor
+
Steve Hackett – guitar, vocal
Kovács Sára - flute
Miskolc Symphony Orchestra

33. Walking Away From Rainbows (acoustic version)
34. Ace Of Wands (acoustic version)
35. Jacuzzi (acoustic version)
36. Overnight Sleeper (acoustic version)
37. Los Sipos

The Official Video Clip 2012:

Banai Szilárd – drums
Barabás Tamás – bass guitar
Égerházi Attila – guitar, percussion,
Kovács Ferenc – trumpet, flugelhorn, violin, vocal
Kovács Zoltán – keyboards
+
Steve Hackett – guitar, vocal
Herczeg Judit – vocal

38. Tears For Peace (video clip)

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr597653120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása