Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Rendhagyó beszámoló a P. Mobil 2014-es „Élve vagy Halva” turnéjáról IX.

P. Mobil + Gesarol - 45 év Rock and Roll

2014. november 30. - Harman

Megelőzendő a felesleges köröket, ismét szükséges leszögezni: a zenekarnak az elődje, az ős-felállás 1967-ben már dokumentálhatóan koncertezett. (Tehát a banda történetének kezdetét minimum ’67-re datálhatjuk, de teljes bizonyossággal nem zárható ki egy korábbi ’65-ös vagy ’66-os indulás sem.)

A köztudatban élő kétféle „megalakulási” dátum valójában egy-egy névcserét jelöl. Az 1969. augusztus 20-i koncert első felvonását még a Hausbyrds (Hausbirds, Haus Byrds) játszotta le, majd a szünetet követően már a Gesarol szántotta fel a színpadot. 1973. május 1. az újabb, kényszerű névcsere dátuma. Ekkor a hatalom által betiltott Gesarol helyett a P. Mobil elnevezés mellett döntött a banda. Tavaly ennek kapcsán ünnepeltünk.

2014_p_mobil_45.jpg

Pontos önjellemzése a hazai közéletnek és a „szakmának”, hogy a tavalyi „1973-2013”, és a tripla ünnepi koncert nem ütötte meg a média ingerküszöbét. Minden médium csak az ugyanarra a napra szervezett másik: tabáni „ingyenbuli” eseményeiről számolt be, míg a fizetős, jubileumi tömegrendezvényről, hármaskoncertről, a vendégekkel tűzdelt különleges P. Mobil programról néma csend. Ezért Lóránt némileg keserűen úgy döntött, hogy nem lesz több évfordulós koncert.

Miután tudtuk, hogy ez nem esik jól neki, mi pedig feltétlen meg akartuk ünnepelni a másik (1969-2014) dátumot is: a P. Mobil Rajongói Klub úgy döntött, hogy a Főnök visszatérését -viszont-meglepetésként- 45-éves egyentrikóban várjuk a backstage-ben és az első sorokban. Ahogy ez mostanában, a túlpörgetett információs áradat, mint civilizációs ártalom időszakában lenni szokott: a kemény mag által szervezett meglepetés idejekorán felkerült az internetre. Így az vesztett ugyan az erejéből, viszont olyanok is értesülhettek róla, akiket a szívűk ugyanerre indított, de egyébként, későn értesülve kimaradtak volna a kölcsönös öröm melegségéből.

2014_p_mobil_45_ev_rock_and_roll.jpg

A „kiscímert” övező tölgyfalomb a hazát hősiesen védők elismerését jelzi.
Adományozta: a KÖZÖNSÉG!

Before Partys

Okulva a tavalyi tapasztalatokból, miszerint a közönséget csak az előzenekar koncertjének megkezdése után engedték be; illetve, hogy a 40+4 éves jubileumi buli után nem sokkal már műanyag diszkózene döngött; majd gyakorlatilag „ráengedték” a mobilosokra a „szeletelős gyerekeket”: idén a Budapest Parkban tartott nagykoncert mentén sok before- és egy összevont afterparty valósult meg.

2014_p_mobil_45_titanek.JPG

Az önszerveződő kisebb before partyk a környékbeli kocsmákban és éttermekben zajlottak, ahol a vidéki városokból, a jelenlegi határokon túlról, illetve a világ minden részéből érkező masszív rajongótábor adott egymásnak örömteli találkozót. Sokan ekkor látták egymást újból a 40+4, a diósgyőri buli, vagy Csepegi Csárda, az országos rajongói találkozó óta. A spontán gyülekezők és a közös étkezés igen jó ötletnek bizonyult, mert ezúttal is csak a Radar koncertjének kezdetekor volt a „zsilipből” beengedés.

2014_p_mobil_45_alexszandraek.jpg

A hosszú utat megtett zarándokok a hasukat illetően is hoppon maradtak volna, ha korábban kinn nem laknak jól. Így szerencsére nemcsak az az egy „választásuk” maradt, hogy az egyik gyorsétterem-lánc kínálatából szemezgethetnek odabenn. Ugyanis a vendéglátó-konténerek nagy többsége idén nem nyitott ki a P. Mobilnak és több ezres fizetőképes közönségének. (Biztos nem jó üzlet az átlag kb. 45 éves, javarészt vidéki vállalkozókból álló, nagyevő-nagyivó magyar rockerközönség tisztességes kiszolgálása. Vagy csak mi nem értünk eléggé a bizniszhez…)

Fehérgyarmat 2014

Az augusztusi budapesti koncert előtti napon, Fehérgyarmaton adott koncertet az együttes. A kvázi bejátszóbuli, (melyen Lórántot, illetve az ő részeit leszámítva, a Radartól a ráadásokig az egész másnapi program teljes egészében elhangzott) nagyon nagyot durrant. Őrületes, kirobbanó siker volt. Hangzásában, hangulatában, lendületében és lelkületében ritkán van ilyenhez fogható. Köszönhetően a helyi szervezőknek, a kiváló helyszínnek és persze leginkább a lelkes közönségnek. Nagy kár, hogy nem készült róla felvétel. Zeneileg valószínűleg jobb, jobban egyben volt, mint a másnapi pesti nagy buli.

Budapest Park 2014

Azonban a nagy színpad, a nagy cucc és főleg, a Lóránt visszatérése miatti izgalom, Budapesten mindent elhomályosított. Joggal. A műsor utolsó negyedében a színpad széléről jól látszott, hogy a Lóri besétálása utáni hatalmas „törzsi üvöltés” lassan össznépi sírássá alakul. Jó, hogy a zenekar játszott, mert az első néhány sorban a szélétől a széléig: férfiak és asszonyok egyaránt könnyeztek. Szavakkal nehezen körülírható, megindító, szép és őszinte pillanat volt.

2014_p_mobil_45_lorant_es_nepe.JPG

A buli rögzítésre került, a felvétel a sok egyéb -előkészületben lévő- kiadvány között várja a sorát. Érdekesség, hogy Bajnok tavalyi vendégszereplése, valamint Totó élő színpadi telefoninterjúja után idén egy újabb ex-mobilos vendég volt a műsorba tervezve. Mindannyian sokat vesztettünk azzal, hogy Lóránt egy igen ütős ötlete ismét nem valósulhatott meg. Egy sokat ígérő, különleges zenei csemege…

p_mobil_a_pofadat_befegod_2014.jpg

After Party – Rendkívüli P. Mobil Klub 2014

Az utolsó ráadást követően, egy szervezett afterparty keretében, baráti légkörben, egymás között, a Crazy Mama Music Pubban ünnepeltek a fekete-öves mobilosok. A rendkívüli P. Mobil Klub azonban minden érdeklődő számára nyitott alkalom volt. Konkrétan minden koncertlátogató térítésmentesen vehetett részt a nyári klubtalálkozón. Ahogy a Lóránt által szervezett ingajáratban közlekedő különbuszra sem kellett senkinek külön jegyet váltania. (Sokat mondó tény, hogy a mutatványt ezúttal sem szponzorálta milliárdokkal, ahogy fillérekkel sem az MVM, a MOL, vagy a többi nagymenő, mégis meg lehetett oldani a rajongók minőségi kiszolgálását.)

2014_p_mobil_45_bogyoek.JPG

Koncert ezúttal nem volt, ahogy a szokásos programpontokra (vetítés, kvíz, tombola, stb.) sem volt szükség. Bőven elég volt annyi, hogy hosszú idő után Schuster Lóránt előkerült és első kézből adta elő betegségének történetét, kilátásait, valamint a P. Mobil jövőbeli terveinek egy jelentős részét. A hosszas, élő zenekari interjú moderátora Rozsonits Tamás (ex-Moby Dick, ex-Best of Rock FM) volt, aki az est folyamán a készülő Kaptafa című könyv lektoraként a lehető legautentikusabb beszélgetőpartnernek bizonyult. Felejthetetlen este volt. Örök emlék marad.

2014_p_mobil_45_p_mobil_klub.jpg

Néhányan félreértették a helyzetet, és amolyan részeg rajongókkal fűszerezett nyílt sajtótájékoztatónak gondolták az eseményt. Az igazság azonban az, hogy a rendkívüli nyári P. Mobil Klub szándékosan nem sajtó-, hanem rajongótájékoztató volt. Ezért aztán a közönség többsége nagyjából éjfélig nem ivott túl sokat, hanem gombóccal a torkában izgatottan várta, hogy vajon mi fog Lóránt szájából elhangzani, majd emésztette az elhangzottakat…

2014_p_mobil_45_torta.JPG

Az egyik rajongó -a zenekar és a közönség nevében- egy gyönyörű, saját készítésű Örökmozgó tortával kedveskedett Lórinak és a bandának. A lelkes közönség hamarosan azt is megemésztette…

Jozé / Schuster Lóránt - P.Mobil facebook oldala 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr596945395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása