Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Robbantott a Dinamit

Németh Gábor interjú 2014

2014. november 17. - Harman

Érdekes, hogy a legendás Dinamit zenekar annak idején majd három évet élt meg, míg 28 évvel későbbi újra alakulása óta már hat évre tekint vissza. A klasszikus, konzervatív, hard rock zenét játszó együttes ez idő alatt nem pihent. A Dinamit számos nagy sikerű koncerten és egy lemezen van túl. Lassan egy esztendeje csatlakozott a csapathoz Rudán Joe, hogy talán két frontemberrel még izgalmasabb, új fejezetet nyissanak. Nos, ezt a lehetőséget nem volt elegendő ideje bejáratni a társaságnak, ugyanis november eleje óta már külön utakra lépett a zenekar frontembere Kálmán György, és billentyűse, Jankai Béla is. A miértről beszél nekünk a Dinamit zenekar mindenkori vezetője, Németh Gábor!

141117-Dinamit-01.jpg

Egy zenekar, egy arc

Magyarországon a zenekarok arca minden esetben a frontember, az énekes. Ez a nyugati országokban, nem ennyire hangsúlyos. Egy hasonló színvonalú énekes cseréjével a legtöbb esetben a nemzetközi sztárzenekarok gond nélkül tovább tudnak működni, mivel a közönség felfogása szerint is, csak egy tag vált ki a zenekarból a zenekar stílusa és nótái, a koncertek hangulata, előadásmódja, és minősége változatlan marad. Ez itthon teljes mértékben fordítva van, „hála” többek között a televíziós „tehetségkutató” műsoroknak, és a rengeteg országosan látható play-back „koncertnek”.

Visszatérve az eredeti témánkhoz, örültünk, amikor 2009-ben megtaláltuk Vikidál Gyula utódját, Kálmán Gyurit. Ő lett a csapat megszemélyesítője, („magyar hangja”) és ezt így is vezettük be a köztudatba. 2011-ben Papp Gyula helyett Jankai Béla érkezett a zenekarba. Béla rövid idő után megalapította a Dinamit mellett a háromtagú Triász „együttest”, melyben Sipos Péter (Irigy Hónaljmirigy) és Kálmán György is tagként szerepel. Nem sokkal később a Gyurival közösen még egy zenekart hoztak létre B 52 néven, ahol a mai napig Dinamit szerzeményeket is játszanak. Ezt már nem néztem jó szemmel, mert szerintem, a mi szakmánkban, ha egy ember sokszínű lesz, és sok megkérdőjelezhető helyszínen sok féle formációban lép fel, akkor arctalanná válik. Ezek után a közönség már nem tudja, hogy melyik zenekarhoz kösse. Amikor a rajongók feldobják a Dinamit nevet, akkor maguk előtt látják a teljes társaságot, az összes muzsikust, de elsősorban az énekest. A Dinamit együttes elvesztette az arcát, és szerintem Kálmán Gyuri, és Jankai Béla is csatlakozott a „hakni mindenekelőtt”- höz

141117-Dinamit-02.jpg

A rockzene jelenlegi állapotát figyelembe véve a szakmában sok embernek vannak anyagi problémái. Véleményem szerint ezeket a „megélhetési” problémákat lehet úgy is kezelni, hogy azzal ne ártsunk annak a zenekarnak, amelyik befogadott bennünket, és nem utolsó sorban a műfaj maradék image-át, és hitelét se tegyük tönkre.

A kaput egy dombóvári Triász koncert csukta be nálam, ahol Vikidál Gyula is megjelent vendégként, mert Sipos Peti nem ért rá. A facebook-on dupla Dinamit címmel láthattunk fotót erről az emlékezetes eseményről. Mi nagyon „szeretjük” a Gyulát, de a mai napig a koncertek szervezésekor majd minden alkalommal el kell mondanom, hogy az utóbbi hat évben már nem Ő a Dinamit énekese. Szóltam a zenekarban is mindenkinek, hogy ne kavarjuk fel újra a közönség emlékeit, mert nagyon nehéz a bulik szervezése, többek között a fent említett okok miatt is.

Szóval, volt ez a dombóvári fellépés, és ha egyetlen egy Dinamit dal sem hangzott volna el, ez akkor is diszkriminatívnak minősül, és súlyosan sérti a Dinamit együttes érdekeit minden szinten. Erre már nem lehetett másképp reagálni csak úgy, hogy köszönöm szépen ebből nem kérünk többet. Ráadásul pár hónappal ezelőtt volt már egy ehhez hasonló Triász buli Budapesten a Vikidállal, méghozzá ott, ahol a mi rendszeres klubunk is volt. Akkor már jeleztem Bélának és a Gyurinak is, hogy nagy hiba volt a Dinamittal szemben ez a felelőtlen hakni.

141117-Dinamit-03.jpg

Eljött az idő, hogy változtassunk a Dinamit együttes felállásán. Nem volt probléma, mert két énekessel dolgoztunk egy fél éve már, úgyhogy Rudán Joe maradt, és lett a Dinamit arca. Remélem, hogy sokáig az is lesz. A Joe-ról tudjuk, hogy évtizedek óta meg van a Coda nevű együttese. Tíz évig játszottunk együtt a P. Mobilban, és ez akkor sem volt probléma, és most sem, mivel ha minden normálisan van kezelve, a közönség egyértelműen tudja, és tudni fogja, hogy ki hol, és „ki kivel van”. Joe ezen kívül fellép még olyan előadásokon is, ahol sok ismert énekessel van egyszerre a színpadon, egy teljesen más műsorral. Még ez sem gond, ahogy a Gyuri színházi szereplései sem voltak azok. Negyvenévi pályafutásom alatt elég tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy tudjam, hogy mitől lesz egy zenekar maradandó, értékes és népszerű, és ennek érdekében mihez kell ragaszkodni a bandán belül, hogy az hosszú távon sikeresen tudjon működni, és ne veszítse el a hitelét.

Most készül az új lemez, ami a 2010-ben megjelent Játszd, ahogy akarod, című lemezünk számait tartalmazza, a Joe-ra jellemző keményebb hangzással. Jelenleg billentyűst keresünk. Egy olyan emberre van szükségünk, aki arcot kap majd nálunk. Fontos, hogy jó zenész legyen, de ezek után különösen odafigyelünk arra is, hogy hűséges legyen azokhoz, akikkel egy csapatban van.

Rendületlenül dolgozunk tovább, csináljuk az új lemezt, lesznek új fotók és egy videó klip is, és remélem, hogy rövid időn belül színpadon is láthatja a közönség az új formációt.

Fiery / Ellensúly 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr116910231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása