Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Zöld csillag, kihunyt az égen...

Csepelen és Óbudán is zenéjével emlékeznek Radics Bélára

2015. szeptember 30. - Harman

Harminchárom esztendeje távozott az élők sorából minden idők egyik legkiválóbb magyar gitárosa. Az elmúlt több mint három évtizedben számtalan koncerttel és rendezvénnyel idézték fel Radics Béla emlékét – saját, illetve példaképeinek szerzeményeivel egyaránt. Idén két helyszínen is rendeznek emlékkoncertet, valamint a nevével fémjelezett Emléktársaság (új elnevezése: RB – Rockzenészek Érdekvédelmi Emléktársasága) halála napján koszorúzással is tiszteleg Csepel posztumusz díszpolgára előtt.radics_radnoti_2015.jpg

A zene ünnep. Sokan úgy tartják, egy eltávozott művész halálának napját nem illik ünnepelni. Igazuk van. Ünnepelni nem, de emlékezni illik, szabad, sőt kell! Másképp az itt maradottak számára a művész tényleg meghal. Hogy ne így legyen, egy eltávozott muzsikusra - aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar rhythm and blues terjesztésében - zenével illik, sőt kell emlékezni.

Épp október 18-án lesz harminchárom esztendeje annak, hogy minden idők egyik legjobb magyar gitárosa, Radics Béla visszaadta lelkét Teremtőjének. Azóta számtalan kisebb-nagyobb koncerttel, rendezvénnyel tisztelegtek emléke előtt, s úgy tűnik az egykori rajongóknak, az újabb kori követőknek, sőt, a fiatalabb nemzedék képviselőinek is, természetes igénye marad a fiatalon elhunyt zenész emlékének ápolása. Idén különböző szervezetek, személyek, rendezvénysorozattal róják le tiszteletüket.

2015. október 10-én a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház (Budapest, XXI. Vénusz utca 2) már 18 órától várja a gitárkirály híveit egy hamisítatlan rock koncertre, ahol az RB Emlékzenekar a Rockblock, valamint a Tűzkerék xT idézi fel a hőskort a Kapitány, valamint a korszak legjobb dalaival. Ismert, Radics Béla 2012 óta posztumusz Csepel díszpolgára, s több szálon kötődik a Radnóti Miklós Művelődési Házhoz; így a rendezvényen “Radics Béla a Radnótiban” címmel időszaki fotókiállítás is megtekinthető.

Október 16-án ugyancsak Radics Béla emlékműsort rendeznek, Észak-Pest után ezúttal az óbudai Glob Royal Klubban (Budapest, III. Csemete utca 5.). Az est házigazdája Török Ádám, aki amellett, hogy a Mini együttes frontembere, Béla korai zenésztársa, barátja is volt. A koncert főszereplője ezúttal is az esztergomi Tűzkerék xT, aki immár huszonöt éve gondozza Radics Béla zenei örökségét. A zenekarral meglepetésvendégek is színpadra lépnek. Az óbudai klub egyébként kéthavonta ad otthont majd a neves csapatnak, ahol a Kapitány szerzeményein túl a kortárs példaképek emblematikus dalai is feldübörögnek.

Október 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor a Radics Béla – Rockzenészek Érdekvédelmi Emléktársasága (volt Radics Béla RB. Emléktársaság) koszorút helyez el a Budapest, XIII. Gyöngyösi utca 47. szám alatti, egykori lakóhelyének házfalán. Az emléktábla koszorúzást követően a gitárkirály hívei a közelben felállított szobornál is leróhatják tiszteletüket.

Hegedűs István 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr487867040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.