Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Visions Twenty Years After

Djabe – Witchi Tai To (Deluxe Mediabook Edition) 2CD+2DVD+könyv (GR1993 Records / 2015)

2015. május 25. - Harman

Megjelent a jazz / világzene mérföldkövének számító 1998-as Djabe album luxus kivitelű monstre újrakiadása. A Witchi Tai To médiabookba csomagolt négylemezes újrakevert új változata több, mint három óra, korábban kiadatlan extrát tartalmaz, a korábban már megjelent egyéb bónuszok: klipek, interjúk, koncertfelvételek mellett.

djabe_witchi_tai_to_deluxe.jpg

A rendkívüli színész-zenész egyéniség Sipos András, Sipi 1994-ben találkozott az Égerházi Attila vezette Novus Jam együttessel, melynek tagja is lett. A főhősök két közös album után 1995-ben „Djabe” néven új projektbe kezdtek. Az 1996-ban megjelent bemutatkozó albumon együtt szerepeltek a korábbi Novus Jam muzsikusai és a későbbi Djabe zenekart alkotó jazz zenészek is.

Az igen jól sikerült hanganyag után felmerült az igény a Djabe zenei világának élő bemutatására is, melyhez stabil felállás és állandó tagság szükségeltetett. 1997-ben kezdett el koncertezni az Égerházi Attila – gitár, Sipos András - ének, ütőhangszerek, Barabás Tamás – basszusgitár és Muck Ferenc – szaxofon formáció, mely mára már a Djabe első klasszikus felállásának számít.

djabe_1999.jpg

A különleges zenét már az első 1997-es koncertektől kezdve különleges látványvilág kísérte. A világszínvonalú produkciókat idéző, felsőfokú színpadi látványról a Vari*Lite világítástechnika, valamint a Bakó Gábor táncos-koreográfus-tánctanár vezette tánckar gondoskodott.

A Djabe Witchi Tai To turnéjának minden egyes koncertje olyan különleges, átfogó és monumentális látványvilággal rendelkezett, melyhez foghatót hazai körülmények között csak néhány kivételes előadónál, mint például az Omega vagy a Hungarian Pink Floyd Show egyes nagyobb koncertjein lehet megtapasztalni.

1998-ban készült el a Djabe második, -együttesként első- nagylemeze, mely Jim Pepper elévülhetetlen klasszikusától, a Witchi Tai To című örökzöldről kapta a címét. Sipiék ezen a módon segítették a lemezboltosokat, illetve a Djabéval ismerkedő zenerajongókat, hogy a bandát elhelyezzék a polcokon az előadók és a stílusok között. Az album sztárvendége a Trio Stendhal legendája: Snétberger Ferenc, világhírű gitárművész lett.

snetberger.jpg

A második Djabe kiadvány egy erősen átgondolt és kiforrott produkció. Zenei szabadságát és felfelé tekintő belső derűjét tekintve a korai Osibisa szerzeményekkel rokon. Miszerint a Djabe akkori legénysége a Witchi Tai To (és az azt követő Ly-O-Lay Ale Loya) albumon az egyetemesnek tekinthető repetitív „törzsi” ritmusokra harmonizálva bátran ötvözte a különböző kontinensek népzenéjének jellemzőit, bevett dallamformáit és a jó értelemben vett popzene, valamint a populáris jazz és funk stílusjegyeit. Nem véletlen, hogy megjelenésekor kirobbanó sikert ért el, szinte letarolta a hazai popszakmát.

Érdekesség, hogy a Witchi Tai To dalainak nagy része a tagok korábbi szerzeményeiből lett kiválogatva. Így vannak rajta korábbi Égerházi- vagy Muck-darabok, a Novus Jam repertoárjának-, az Oriflame CD-, vagy a bemutatkozó Djabe album felvételeinek új változatai. Mindezek az új, ezúttal állandó zenekari felállás okán módosultak. Mindezek a stúdióprojektből valódi alkotóközösséggé vált együttesben álltak össze bivalyerős, egységes műsoranyaggá. Döbbenetes lett a végeredmény. A Witchi Tai To mára már zenei mérföldkőnek, alapműnek számít.

A Djabe együttes második lemeze, melyet javarészt Égerházi Attila komponált és hangszerelt, Arany Zsiráf díjat kapott jazz / world music kategóriában, mint „Az év hazai világzenei albuma”.

djabe_snetberger.jpg

A Witchi Tai To ráadásul nem csak zeneileg, hanem kivitelében is világszínvonalú. Az album eredeti CD változata 2 lemezből áll. A törzsanyagot tartalmazó első korong egy teljes mértékben audió CD, míg a második lemezen az elsősorban rádióknak szánt populárisabb változatok, remixek audió felvételei mellett interaktív rész is található. Ez a CD-ROM rész tartalmaz egy 35 perces, interjúkkal színesített koncertfilmet, valamint kép- és szöveganyagot. Az interaktív master a londoni Abbey Road Interactive Studio-ban készült. Az exkluzív, dupla-digipak csomagolású kiadvány valószínűleg az első ilyen jellegű kiadvány volt a hazai zenetörténetben.

A Witchi Tai To törzsanyaga, a CD-hez képest némileg eltérő változatban LP-n is megjelent. Akkor, amikor a többség (bedőlve a multikiadók blöffjének) már megszüntette az albumok vinyl kiadását. A Djabe azonban már akkor is az volt, és azóta is a High-End audiofil hangélmény elkötelezettje, így a rendkívül jó minőségű Witchi Tai To LP kedvező fogadtatásban részesült a Hi-Fi szerelmesei között.

djabe_witchi_tai_to_deluxe_front.jpg2015-ben, húsz évvel a Djabe indulása után a Witchi Tai To Deluxe mediabook formában ismét napvilágot látott. Az LP méretű, kétnyelvű (magyar-angol), 64 oldalas keményfedeles könyv átfogóan, a teljesség igényével mutatja be ezt a korszakot.

Az első CD és az első DVD 15 évfordulós, jubileumi vagyis 2013-as remaszter változatban mutatja meg a a klasszikussá érett album dalait, sok addig rejtett finomságot felfedve ezzel. Az album új változatának különleges extrája a Visions 1999-es verziója, mely kifejezetten a táncos előadásokhoz született, már a Witchi Tai To kiadása után.

A 2014-ben már önálló kiadványként, előzetesként megjelent DVD-Audio változat a Djabétól már megszokott kétoldalas (DVD-10) lemez, melynek egyik oldala valódi DVD-A (a teljes album 5.1 MLP Surround és 2.0 MLP stereo 24 bit / 96 kHz formátumokban), a második oldal pedig egy szabványos DVD-Video (a teljes album 5.1 DTS Surround, 5.1 Dolby Digital Surround és 2.0 PCM Stereo 24 bit / 48 kHz formátumokban), mely további érdekes extrákat tartalmaz.

Ezek egyike, az eredetileg az Enhanced CD-n szereplő Confidence, valamint a Djabe Live 1997 című koncertfilm. Továbbá a korongon helyet kapott még két, az album kiadása után készült videóklip, melyek a Djabe, illetve a Coffee Break című slágerekhez készültek.

djabe_live.jpg

A második CD, mely a Witchi Tai To Live címet viseli, 1997 és 1999 közötti koncertváltozatokat (köztük a legendás '98-as márványtermi koncert anyagát), az eredeti CD kiadás bónusz lemezén szereplő eredeti bónusz dalt, és 1998-as próbatermi felvételeket tartalmaz.

A második DVD pedig a Witchi Tai To Tour 1998 című klasszikus koncertvideó feljavított változata, mely korábban csak az 1999-ben napvilágot látott VHS formátumban volt elérhető.

A rengeteg extra között megtalálhatók még korabeli TV- és rádióinterjúk - rengeteg zenével, továbbá fotóalbumok, az Arany Zsiráf díj átadóünnepsége, a Coffee Break (Dance version) 2015-ös videóklipje, valamint az újrakiadáshoz tartozó, átfogó visszatekintő interjúk is.

Feltétlen érdemes még kiemelni, hogy Barabás Tamás a basszusgitár mellett hangmérnökként is nagyot alkotott. Olyan szenzációsan keverte akkor is, anno az eredeti- és most a felújított anyagot is, hogy a Witchi Tai To már csak Tamás munkája miatt is érdemes a kiemelt figyelemre. A surround verzió pedig legalább olyan, mint ha Steven Wilson készítette volna, még fénykorában.

A Witchi Tai To 2015-ös, 4 lemezes Deluxe újrakiadása borítékolhatóan az év legigényesebb hazai kiadványának fog bizonyulni, mely igen magasra helyezi a lécet a további retrospektív összeállítások előtt.

Önmagát bünteti, aki nem szerzi be a Djabe egyik csúcsalkotásának ultraigényes csúcskiadását.

Kötelező alapmű!

Jozé / Ellensúly 2015

djabe_witchi_tai_to_deluxe_in.jpg

Djabe – Witchi Tai To (Deluxe Mediabook Edition) 2CD+2DVD+könyv (GR1993 Records / 2015)

Barabás Tamás – basszusgitár, percussion
Égerházi Attila – gitár, percussion
Muck Ferenc – szaxofon, percussion
Sipos András – percussion, ének

Snétberger Ferenc – gitár
Szalóky Béla – szárnykürt
Herczeg Judit – vokál

CD 1 - Witchi Tai To 1998 (2013 remaster):

1. Coffee Break
2. Ode
3. Island
4. Odyssey
5. Visions After The Rain
6. Early Morning Snow
7. Visions Coctail
8. Desert
9. Visions
10. Gallop
11. Last Vision
12. Witchi Tai To

bonus:

13. Visions 1999

CD 2 - Witchi Tai To Live 1997-1999:

Budai Parkszínpad - Westend Zenei Fesztivál 1997:

1. Djolé
2. Camel Run

Magyar Rádió - Jazz a Márványteremben 1998:

3. Ode
4. Desert
5. Sorcerer
6. Monsun
7. Márványterem
8. Witchi Tai To
9. Djabe

Thália Színház - Witchi Tai To Tour 1999:

10. Island

bonus:

11. Confidence (Enhanced 1998)
12. Studio Rehearsal 1998
a, Visions Coctail
b, Island
c, Distant Dance

DVD 1 - Witchi Tai To 1998 (2013 remaster):


Audio:

5.1 MLP Surround (24 bit / 96 kHz)
&
2.0 MLP Stereo (24 bit / 96 kHz)

1. Coffee Break
2. Ode
3. Island
4. Odyssey
5. Visions After The Rain
6. Early Morning Snow
7. Visions Coctail
8. Desert
9. Visions
10. Gallop
11. Last Vision
12. Witchi Tai To

bonus:

13. Visions 1999

5.1 DTS Surround (24 bit / 48 kHz)
&
5.1 Dolby Digital Surround
(24 bit / 48 kHz)
&
2.0 LPCM Stereo (24 bit / 48 kHz)

1. Coffee Break
2. Ode
3. Island
4. Odyssey
5. Visions After The Rain
6. Early Morning Snow
7. Visions Coctail
8. Desert
9. Visions
10. Gallop
11. Last Vision
12. Witchi Tai To

bonus:

13. Visions 1999
14. Confidence (Enhanced 1998)

Video:

Djabe Live 1997:

1. Visions
2. Camel Run
3. Desert - Walk
4. Visions Coctail
5. Djabe
6. Confidence
7. Island
8. Passage
9. Gallop
10. Coffee Break part I.

bonus:

11. Djabe (video clip)
12. Coffee Break (video clip)

DVD 2 - Witchi Tai To Tour 1998:

Video:

5.1 DTS Surround (24 bit / 48 kHz)
&
2.0 LPCM Stereo (24 bit / 48 kHz)

1. Visions After The Rain
2. Ode
3. Visions
4. Distant Dance
5. Djabe
6. Sorcerer
7. Message From The Boat
8. Under Construction
9. Coffee Break
10. Desert
11. Witchi Tai To
12. Passage
13. Island

extras:


14. TV interviews 1998–1999
15. Reissue interviews 2014
16. Hungarian Music Award ceremony 2000
17. Coffee Break (Dance version) (video clip 2015)
18. Photo Gallery

Audio:

2.0 Dolby Digital Stereo

1. Radio Interview (Hungarian only)

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr387491294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.