Minőségi Rock

Ellensúly Rockmagazin

Ellensúly Rockmagazin

Dark Side Of The Moon 40

Beszámoló a Hungarian Pink Floyd Show és a Hungarian Pink Floyd Club 2013-as közös ünnepi nagykoncertjéről

2014. november 17. - Harman

Közel telt házzal és zajos sikerrel zajlott le a fővárosi Táncsics Mihály Művelődési Házban tartott, nagyszabású Pink Floyd emlékkoncert, mely a Hit együttes tagjai által indított Hungarian Pink Floyd Show, valamint a több, mint két évtizedes múltra visszatekintő, ezen a néven tíz éve működő Magyar Pink Floyd Klub együttműködésével valósult meg...

pink_floyd_dark_side_of_the_moon_40.jpg

Pink Floyd korszakos jelentőségű Dark Side Of The Moon albumának megjelenésének 40. évfordulójának tiszteletére szervezett rendezvény eredeti terve az volt, hogy egyrészt a HPFS csapata kiegészül egy-két olyan vendéggel, zenészkollégával, akik szeretik Watersék művészetét, de a saját bandájukban nincs lehetőség Floyd szerzemények előadására. A másik elgondolás az volt, hogy lehetőség szerint ezen a különleges ünnepi alkalmon minden egykori- és jelenleg is működő Pink Floyd emlékzenekar képviseltetheti magát egy-két olyan elkötelezett zenésszel, akivel lehetséges az együttműködés.

hpfs_dsotm_40_a.jpg

Előbbi felvetés már néhány óra leforgása alatt olyan nagy érdeklődésre tartott számot, amely magában hordozza egy későbbi ismétlés lehetőségét. Utóbbi esetében azonban lehetett volna teljesebb a zenei ünnepen-zenés ünneplésben részt vevők száma. Remélhetőleg egyszer még sor kerül a sorok rendezésére... A felkérésre tehát kis kivétellel szinte mindenki azonnal igent mondott, pedig a tömött esemény-naptárak miatt csak kevés idő: nagyjából két hét állt rendelkezésre. Ugyanis így sikerült az évfordulóhoz legközelebbi és a nagyszabású rendezvény számára megfelelő szabad helyszínt és időpont találni. A lehetséges vendégek fellépés-időpontjainak ütközése okán sajnos ezúttal sem tudott megvalósulni minden meghívott és bejelentkező művész vendégszereplése; de öröm az ürömben, hogy egy jövőbeli MPFK rendezvényen majd bepótolhatják az örömzenélést.

hpfs_dsotm_40_b.jpg
HitRock Pink Floyd Tribute Band, vagyis a Hungarian Pink Floyd Show vendégei végül Baranyi László, a P. Mobil aranytorkú énekese; Nagy Liszt Zsolt, a feltörekvő nemzedék talán legkiemelkedőbb billentyűse, a ZBB és számos egyéb formáció (Korál Forever, ex-Piramis+Zanzibar, stb.) tagja; valamint két valódi Pink Floyd tribute veterán: Csányi Csaba énekes (UC2, ex-Marooned GD) és Leposa Balázs szaxofonos (Gutting Revue, ex-Yellow Spots) lettek.

hpfs_dsotm_40_c.jpg

Magyar Pink Floyd Klub szabadon látogatható (nézhető, hallgatható) jubileumi programja a következő volt: Első körben A Piece For Assorted Lunatics című blokk, vagyis részletek a Pink Floyd 1972-es Eclipse turnéjának és a Dark Side Of The Moon 1969-1973 közötti demóinak anyagából. Kimaradt tételek, alternatív- és korai koncertváltozatok, felvételről. Második körben a Symphonic Side Of The Moon, azaz válogatás a Dark Side Of The Moon tételeinek szimfonikus feldolgozásaiból. Továbbá 40 éves a Dark Side Of The Moon címmel kerekasztal-beszélgetés, melybe a vendégek is bekapcsolódhattak. A helyszínen lehetőség nyílt konzultációra, valamint további jelentkezésekre a Pink Floyd dalszövegfordító pályázattal kapcsolatban, valamint ismerkedő beszélgetésekre az érdeklődőkkel, leendő klubtagokkal.

hpfs_dsotm_40_d.jpg

A hagyományos klubprogram után élő koncert következett két részben. A bemelegítőnek szánt Some Bricks In The Wall fantázianevű első felvonásban részletek hangzottak el az 1979-es The Wall album dalaiból, a Hungarian Pink Floyd Show és barátaik átdolgozásában és előadásában. A szokásos bevezető Shine On You Crazy Diamond ezúttal hét tételben hangzott fel, majd kezdetét vette a Fal klasszikusainak rendhagyó feldolgozása, bátor ötletekkel és négyszólamú vokállal. Baranyi Lacika kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Young Lust vendégszereplőjeként, ismételten bebizonyítva, hogy nem hiába választotta őt Schuster Lóri a P. Mobil énekesének. Csányi Csaba pedig ötödik énekesként új színt vitt a Hungarian Pink Floyd Show előadásába. Talán nem volna terméketlen elgondolkodni állandó szerepeltetésén...

hpfs_dsotm_40_e.jpg
A második körben, a főműsorban a Dark Side Of The Moon 40 koncerten szintén egy rendhagyó setlisttel és előadással készült a Hungarian Pink Floyd Show tagsága és kedves vendégei. Ugyanis egy olyan korai, a nagylemez előtti koncertváltozatot vettek alapul, melyben még nem volt On The Run, viszont volt még Breathe part 3. Utóbbi, a hagyományosnak mondható Any Colour You Like tételből úszott át, végül egy pszichedelikus betétként és fajsúlyos lezárásként alapozta meg a Brain Damage – Eclipse – Speak To Me reprise hármas zárótételének katarzisát, melyet felállva és vastapssal ünnepelt a közönség.

DSOTM 40 éves jubileumi koncert többi részében is brillírozott a társulat. Csányi, Liszt és Leposa hármasa különösen a Money előadását emelte új szintre, de ötletes és egyben vicces volt a ráadásban előadott Run Like Hell extra szaxofontémája, valamint a lassan a HPFS védjegyévé váló, műsorzáró Goodbye Cruel World "a capella" változata is.

hpfs_dsotm_40_f.jpg
Sajnos külön kiemelendő momentum, (mert valamiért hazánkban a még nem mindegyik tribute előadó - elvileg tisztelet - előadásán honosodott meg az alapvető gesztus), hogy a konferálás és a taps idején a Magyar Pink Floyd Klub és a Hungarian Pink Floyd Show egyesült csapata Rogeréknek ajánlotta a bulit. Valamint a tapsot és a sikert is. Mert a művek és a közönség szeretete természetesen legfőképpen az övéké. Persze vannak olyan feldolgozás-előadók, amelyek elsősorban önmaguknak keresik a dicsőséget mások sikereinek előadása ürügyén, de ez a rendezvény a Pink Floyd nagyságát és dicsőségét hirdette. Szerényen...

Arccal a DSOTM 50 felé!

Jozé / Rockinform 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://ellensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr616908435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása